Horgolt sapkák bélelése

Újra itt a sapkaszezon!! Szenvedélyes horgolók biztos nem bírnak magukkal, és készítenek egy-egy új darabot. Ha kisgyerkőcnek horgolok sapkát, azt ki is bélelem, hogy a szél ne fújjon keresztül rajta. Ha ez a terv, akkor bizony fontos, hogy kicsit tágabbra, nagyobbra horgoljuk a sapkát, mert még a bélésnek is bele kell férnie.

Panna tavalyi baglyos sapkáját polárral béleltem ki. Jó meleg, szép színekben lehet kapni és nem bomlik a széle, nem kell letisztázni. Ezt a sapkát vastag fonallal horgoltam, jó meleg volt bélés nélkül is, de mivel a leghidegebb téli napokra szántam, így szabtam hozzá bélést.

Nem az egész sapkába tettem bélést, hanem csak a sapka alsó két-harmadába. A csúcsot nem béleltem ki, mert  a polár anyag nem annyira rugalmas, ezzel bélelve a sapka nem tud úgy nyúlni. A bélést csak a sapka "aljához varrtam hozzá, a felső részét csak néhány helyen öltöttem hozzá. Így a horgolás rugalmassága megmaradt, és Panka hosszú haja copfban is a sapka alá fért.
A sapkát egyszerűen ráfektettem az anyagra és körberajzoltam, persze ráhagytam egy-egy centit. Tehát körberajzoltam először a hátoldalát a fülesekkel együtt, majd az elejét a fülesekig. A két részt összevarrtam és belepróbáltam a sapkába. Amikor minden passzolt, egyszerűen kézzel hozzávarrtam a sapkához úgy, hogy egy sor horgolást kihagytam a szélén és az alá került. A polár anyag vágott szélét behajtottam, és végigvarrogattam. A képeken jól látszik. Biztos van profibb megoldás is, de így is  nagyon megfelelt.


Van egy másik lehetőség is. Nemrég varrtam Vincének egy sapkát jersey anyagból.
(A képen Pannán látható, mert Vince nem volt fotózkodós hangulatban.)
Vincének nem volt átmeneti sapkája és találtam egy jó szabásmintát. Ez alapján nagyon könnyű megvarrni, ha tudsz varrógépet használni.
Rugalmas pamutból, vagy puha jersey-ből egy egyrétegű sapkát, mint bélést hozzá lehet a horgolt sapkához varrni. Ehhez nincs képem, mert nem próbáltam, de kézenfekvő megoldásnak tűnik :)


Az ebből a szabásmintából varrt jersey sapka jó a 4 és fél éves kisfiamra és a 9 éves leányzómra is. De arányosan lehet nagyítani is. Ha lehagyjuk a szegélyt nagyon jó sapkabélés lesz belőle. A szabásmintát ki kell nyomtatni és ki kell vágni. Az anyagot félbe kell hajtani és a szabásmintát ráfektetve, rátűzve kivágni. Széthajtani az anyagot és a képek alapján összevarrni a "szirmokat".
A német blogban a hölgy egy kifordítható sapkát varr, két réteg jersey-ből, de nekünk egy réteg is elég.


Megjegyzések