Ovis ágyhuzat applikálás, díszítés


Vince most kezdte az ovit szeptemberben. Nagy lépés ez minden kisgyerek számára és az anyukák szíve is tele van aggodalommal. Szerettem volna neki megkönnyíteni a kezdést és próbáltam felkészíteni, hogy minél könnyebben megszokhassa az új környezetet.Kitaláltam, hogy megvarrom én az ágyhuzatát, amit az oviba viszünk. Ezt az ötletet félig-meddig a szükség hozta, mert nem kaptam megfelelő méretű ágyneműt, vagy ami volt az nagyon nem tetszett.
Volt egy hófehér krepp paplan huzatom, aminek hatalmas lyuk volt a sarkán. (Egy jól megtömött mosógép okozta a galibát :( )  Egyszerűen kisebbre varrtam a huzatot, az ovis takaró méretére. Ezt szerettem volna kis képekkel díszíteni.

A képecskéket együtt választottuk ki az internetről. Sok hasonló figurát lehet találni, csak kutatni kell kicsit.  pl itt: Pinterest
Én igyekeztem minél egyszerűbbet felkínálni Vincének, szerény varrási tudományomat ismerve.

Free Applique Patterns | GG Designs Embroidery - FREE Love Applique (Powered by CubeCart)free elephant applique template - Google Search


A képeket aztán felnagyítottam, kinyomtattam, majd sablonként használtam az anyagdarabok kivágásához. Vincével közösen választottuk ki, hogy melyik anyag melyik állatka teste, feje, tolla legyen.

Rárajzoltam a sablon segítségével az anyagra a mintákat, de még nem vágtam ki. Ha vékonyka az anyag, nagyon nagy segítség, ha egy közbélést vasalunk rá az anyagra, így kicsit merevebb lesz (nem szükséges).

Ezután egy felvasalható "ragasztót" vasaltam rá a mintákra. Nem tudom mi a neve ennek  ragasztócsíknak. Nadrágok felvarrásánál is nagy segítség lehet. Ez egy ragasztó háló, egyik oldalán papírral, ami erről az oldalról vasalható, majd a papírt lehúzva egy másik szövethez ragaszthatom (vasalással). Tehát rávasaltam ezeket a ragasztócsíkokat a motívumokra, és csak azután vágtam őket ki. Kivágás után, megterveztem a képecskét, gombostűvel rögzítettem, majd egyenként felvasaltam őket a huzatra. (persze a gombostűket előtte kivettem)

(Igen itt nagyon hiányoznak a képek, de legközelebb, ha applikálok, ígérem fotózom a munkafolyamatot.) 

Így már "nagyon" könnyű dolgom volt a felvarrásnál. Bizony fel is kell varrni, mert nem csak hogy így sokkal szebb, de ez a vasalós ragasztócsík nem tart örökké.Cikk-cakk varrással végig haladtam a széleken. Hát, azt kell mondjam itt is igaz, hogy gyakorlat teszi a mestert, mert az első darabok elég gyatrák...., de minden alkalommal szebben sikerül. Ez volt az első applikációm és meg se merem közelről mutatni, de készítettem egy textil, applikált könyvborítót is, és az már egészen vállalható :D

Aki csak egy picit tud varrógépen varrni (mint én), az nyugodtan kipróbálhatja. Lehet utánozni!!

Vince nagyon boldog volt, mikor elkészült a takaró, simogatta, este azzal takarózott a kanapén, mindenkinek megmutatta, így talán jóleső érzéssel bújik bele alváskor az oviban.


Megjegyzések