Svéd mandulatorta. (IKEÁS!) Gluténmentes finomság.Ha az Ikeában járunk, sohasem hagyjuk ki az Ikeás mandulatortát. Nagggyon finom :D
Szerintem nem csak mi rajongunk érte! Nem túl édes, mandulás a tésztája és az a krém.....nem lehet betelni vele. És mindez gluténmentesen!!

Még a nyáron rábukkantam egy szuper receptre ami részletesen leírja a torta készítését.  Ezúton is köszönöm Wise Ladynek, hogy kidolgozta és közkinccsé tette.

Most sütöttem meg másodszorra, és olyan sikeres, hogy bekerült a gyakran elkészítendő receptek közé! Mélyhűtőben kell tartani, fogyasztás előtt fél órával kivenni. Nagyon jó vendégváró!

24-25 cm-es tortaformához.

Tészta:
8 tojásfehérje
180 g cukor
 150 g őrölt mandula
30 g holland kakaó
40 g kukoricakeményítő
pár csepp ecet vagy citromlé
csipet só

Töltelékhez:
8 tojás sárgája
2 dl habtejszín
180 g cukor
40 g kukoricakeményítő
200 g vaj
1 zacskó vágott vagy szeletelt mandula

A torta készítése: Wise Lady receptje alapján:A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tortaforma aljába sütőpapírt vágunk, amit be is olajazunk vékonyan, de csak a papírt, a forma oldalát nem! A száraz hozzávalókat összekeverjük (mandula, kakaó, keményítő, csipet só)

A tojásfehérjéből először lágy, majd a cukrot több részletben hozzáadva kemény habot verünk.A habhoz finoman hozzákeverjük a száraz hozzávalókat.

A keveréket a formába öntjük és finoman elegyengetjük.
Mehet is a sütőbe 180 fokra, úgy 30 percre.
Ne nyitogassuk a sütő ajtaját, mert összeesik a habos tészta.

Míg a tészta sül, elkészíthetjük a krémet.

A tojássárgáját a cukorral kikeverjük. Egy főzőedényben a keményítőt a tejszínnel csomómentesre keverünk és felfőzünk.
 Nem kell megijedni. Sűrű lesz, gombócokká áll össze, mit a képen.

Ehhez hozzáadjuk a vajat, és kikeverjük.

Amikor már nem tűzforró, akkor hozzákeverjük a cukros tojássárgáját, egy kicsit még felmelegítjük, de ne forraljuk, mert a tojássárgája kicsapódik!
Ha kész, akkor mehet a krém a hidegre, majd a mélyhűtőbe. Itt időnként megkeverve megdermed, és krémes kenhetővé válik.  Fontos, hogy dermedt, sűrű, krémes legyen, mert különben kifolyik a torta rétegeinek súlya alatt.Közben a torta már biztosan meg is sült! Végig kell vágni az oldalát, és levenni a gyűrűt.

Ennek a példánynak szép lapos lett a teteje, de ha fejtetőre fordítjuk és úgy hűl ki, akkor a púposak is szépek lesznek!


Lehúztam a sütőpapírt és hagytam teljesen kihűlni. Ha hideg a tészta, a krém se lesz olyan gyorsan folyós a torta összeállításánál.

A kettévágott torta alsó lapját megkenjük a krém kisebbik felével.
Rátesszük a másik lapot, majd a krém másik felével pedig beborítjuk a tortát.

Pirított mandulával megszórjuk és kész is az IKEÁS svéd mandulatorta. Mehet a mélyhűtőbe.  Fogyasztás előtt fél órával ki lehet venni, de fagyosan is jól vágható, és akkor a szeletek még gyorsabban kiengednek. Nyami...
Megjegyzések